Wednesday, 22 September 2021

The Enemy-Class XII English- CBSE English for Class 12

 

The Enemy (Notes made by Shish Pal Chauhan: My YouTube Channel: Shish Pal Chauhan Yamuna Nagar)

A.  Short Answer-type Qs

Q1. Who was Dr, Sadao? Where was his house?

Ans. Dr, Sadao was a famous surgeon and scientist. His house was built of square stones on the Japanese coast. He had often played there when he was a boy. There were some pine trees there and he used to climb on them also.

Q2. Why was Dr. Sadao not sent abroad with the troops?   

Ans. Dr. Sadao was not sent abroad for two reasons. One, he was treating a general who could need an operation at any time. He was doing research work to make an infected wound fully clean.

Q3. How did Sadao’s marriage with Hana come to take place?

Ans. Sadao and Hana met in America. (at Professor Harley’s house.) In the beginning, Dr. Sadao had to confirm that she was pure Japanese. Then he told his father about her. They finished their studies. Then Sadao’s father arranged for their marriage.

Q4. What did Sadao and his wife want to do with the white man after he had stopped bleeding?

Ans. They wanted to leave him to his fate at the beach if his blood stopped bleeding. They wanted to do so to avoid all risks. He was their enemy soldier.

Q5. How did Dr. Sadao conclude that the white man was an American and a prisoner of war, who had escaped?

Ans. Dr. Sadao noticed from the white man’s battered hat that ‘The U.S. Navy’ was written on the white man’s battered hat. He had also a bullet injury in his back. These hints proved that the wounded soldier was a war prisoner.

Q6. Who was Yumi? What did she refuse to do and why?

Ans. Yumi was a maidservant at Dr, Sadao’s house. She looked after Dr. Sadao’s children. She refused to wash the war prisoner because he was a white man and very dirty also.

Q7. What did the old gardener say about the white man?

Ans. First, he said that the soldier was a war prisoner. He was shot so he ought to die. Second, the sea wounded him by striking against the rocks. He thought that the sea god was also not in favour of saving him.

Q8. What showed that the white man had been tortured? Who could have tortured him?

Ans. There were some red spots under the ear of the white man. Those red spots showed that he had been tortured. She knew General Takima as a cruel person. He used to beat his wife. So she was sure about it.

Q9. In what condition did Sadao and Hana find the wounded soldier on the beach?

Ans. The wounded was in a very miserable condition on the beach. His face was buried in the sand. He was wounded on his back and blood was oozing (coming) out of the injury.

Q10. What thoughts of General Takima came to Hana’s mind?  What was her fear?

Ans. Hana remembered that General Takima was a very cruel man. She also remembered how he beat his wife. So she was afraid that he would certainly kill the war prisoner if they left him to his fate.

Q11. How does the writer indicate that Dr. Sadao’s father was a very traditional and conventional man?

Ans. First, he did not want his son to marry a girl who was not purely Japanese. Secondly, he maintained a gap with his son. He never joked with him. Thirdly, he never used foreign furniture and everything in his room was Japanese.

(Notes made by Shish Pal Chauhan: My YouTube Channel: Shish Pal Chauhan Yamuna Nagar)

 

 Q12. Why did the servants leave Dr. Sadao’s house?

Ans. Dr. Sadao wanted to treat the enemy soldier because he was wounded. It was a crime to give shelter to an enemy soldier. So Doctor Sadao’s servants left him fearing any punishment.

Q13. Why did the messenger come to Sadao’s house? What did Hana think about it?

Ans. The messenger came to tell Dr. Sadao that the General needed his service because he was in pain again. Hana thought that the messenger in official uniform had come to arrest her husband for sheltering an enemy soldier.

 

 

Q13. How did the General offer to help Sadao in getting rid of the white man?

Ans. The general suggested to Dr. Sadao that he had private assassins (killers). He would send two of them to his house. The dead body would also be removed.

Q15. Why did the General offer to help Dr. Sadao in getting rid of the white man?                                 or    What secret plan did the General have about the American sailor staying under the care of Dr. Sadao?   Ans. The same answer as is given in Q.14

Long-Answer Type Qs.

For Haryana Board Students

Q1. Write a Character sketch of Dr. Sadao.

Ans. Dr. Sadao was twenty-two. He went to America to study surgery and medicine. He was very obedient to his father. He married Hana. She was also pure Japanese. Dr. Sadao was also full of human values. He knew well about his profession. He helped the American soldier. He was wounded at the back. He was bleeding and needed treatment at once. Helping an enemy soldier was a crime. Even then, he gave immediate treatment to save his life. He was a true patriot also. He loved his country very much. He wrote a letter to General Yakima about the American soldier. He loved his family very much. He did not want that his family might suffer due to him.

Q2. General Ans.

Ans. One evening, Dr. Sadao and Hana saw a man driven (pushed) to the shore by the waves of the sea. Soon they came to know that he was an American soldier who had escaped from the captivity of the Japanese soldiers. His condition was miserable and blood was still coming out of his wounds. They did not want to take the risk of keeping him in their house. At last, Dr. Sadao followed the voice of his conscience. He decided to save a suffering human being. Hana also helped her husband in that good deed. The servants of the house had also left. Even then, they sheltered the wounded soldier and cured him.

 Some more Qs/ Ans. (long)

Q1. There are moments in life when we have to make hard choices between our roles as private and as citizens with a sense of national loyalty. Discuss with reference to the story ‘The Enemy.’

Ans. Dr. Sadao and his wife were caught in that situation. On one side, they had the option to leave the American soldier to his fate.  Another option was to respect the laws of their country. It was a crime to shelter any enemy soldier.  Dr. Sadao knew very well the consequences of sheltering an enemy soldier.  But he followed the voice of his conscience. So he saved the American soldier and performed his duty towards human beings irrespective of his nationality. Hana also helped her husband in that good deed. The servants of the house had also left. Even then, they sheltered the wounded soldier and cured him.

Q2. Dr Sadao was compelled by his duty as a doctor to help the enemy soldier. What made Hana, his wife, sympathetic to him in the face of open defiance from the domestic staff?

Ans. One evening, Dr. Sadao and Hana saw a man driven to the shore by the waves of the sea. Soon they came to know that he was an American soldier who had escaped from the captivity of the Japanese soldiers. His condition was miserable and blood was still coming out of his wounds. They did not want to take the risk of keeping him in their house. At last, Dr. Sadao followed the voice of his conscience. He decided to save a suffering human being. Hana also helped her husband in that good deed. The servants of the house had also left. Even then, they sheltered the wounded soldier and cured him.

 

 (Notes made by Shish Pal Chauhan: My YouTube Channel: Shish Pal Chauhan Yamuna Nagar)

 

No comments:

Post a Comment