Wednesday, 22 September 2021

Journey to the End of the Earth -Tishani doshi-English for Class XII- CBSE English for Class 12

 

   3. Journey to the End of the Earth 

Author: Tishani Doshi   Main Short-answer Type Qs.

Q1.How did the author feel when she first set foot on the Antarctic continent?         Or

How did the Antarctic amaze the writer when she first saw it? 2010        Or What were the writer’s feelings on reaching Antarctica?  2011

Ans. The author was surprised and happy also to put her foot in Antarctica. The whole landscape was very large and spread under the blue sky. It was white ice everywhere and loneliness. No noise at all.

Q2.Why is a visit to Antarctica important to realise the effect of global warming?  2008

Ans. We can see the dangerous impact of global warming there. Glaciers are melting down. The solid ice is becoming water there. That water is increasing the sea level. One day it may cause floods on the earth.

Q3.How can a visit to Antarctica be an enlightening experience? 2008

Ans. The worst type of effect of global warming is visible in Antarctica. We get first-hand knowledge there.  We see the glaciers melting down there. So the visit is an enlightening experience.

Q5.What sort of brightness and silence prevailed upon Antarctica during summer?  2011

Ans. Antarctica has a large spread of white ice. There are big glaciers there. But brightness and deep silence prevail there. In summer the sun shines for twenty-four hours in Antarctica.

Q6.What was the objective of the ‘Students on Ice’ program?  2009

Ans. The objective was to make the students aware of the dangers of global warming on the earth. The future of the planet earth depended on the changes in Antarctica. They received first-hand knowledge about global warming and its dangerous impact on the earth.

 Q7.What do you think is the reason behind the success of the programme ‘Students on Ice’?     2011            (Notes made by Shish Pal Chauhan)

Ans.  The students became aware of the coming dangers on the earth. They saw from their own eyes that the glaciers were melting fast because of air pollution on the earth. It is also causing climatic changes on the earth.

Q8.What are the future indications for mankind?  2009

Ans. The future indications for mankind are clear and alarming. If global warming continues, all the islands and coastal areas will be underwater one day. The slow change in the climate of the earth will pose danger to the life of living beings.

Q9.Why is Antarctica and its understanding important for the survival of the world?       2009

Ans. Antarctica and its understanding are very much important for us. The future of our planet earth is in great danger. If global warming continues, all the islands and coastal areas will be underwater one day.

Q10.How do geological phenomena help us to know about the history of humankind?    

Ans. It helps us to know that in past some dangerous changes took place and the continent of Antarctica was separated. It can be studied how other continents took place. The melting of the polar caps tells our future on the earth. 

Q11.In a short span of twelve thousand years, man has managed to create a ruckus (disturbance) on the earth. How?    (Sample Paper)

Ans. Man has created so many problems for the survival of all the creatures including himself on the earth. He has disturbed the ecosystem. Forests are being cut recklessly. Even mountains are being disturbed by making roads, buildings and digging tunnels in them. Minerals are being dug out of the earth. The population is increasing more than the limit. The environment is being polluted. Thus man has really created ruckus on the surface of the earth. (Notes made by Shish Pal Chauhan)

Q12. What information does the author give about Gondwana?

Ans. Gondwana refers to present-day Antarctica. It was a supercontinent in the South Six hundred and fifty million years ago. Humans were not there. There was a huge variety of flora and fauna and the climate was warm then.

Q13. How long was Tishani Doshi’s journey to Antarctica?

Ans. It was a long journey. She had to travel for 100 hours in car, airplane, and ship. She crossed nine time zones, six checkpoints, three bodies of water, and at least three ecospheres.

Q14. How were the Himalyas formed?

Ans. We come to know that a million of years ago, India was a part of the supercontinent, Gondwana. There occurred changes inside the earth. Some part of this great continent was pushed northwards. The pressure against Asia created the Himalayas.

Q15. Which present countries were there is Gondwana?

Ans. These were present-day South America, Africa, Arabia, Madagascar (a huge island nation off the southeast coast of Africa), India, Australia, and Antarctica.

Long Answer-type Qs. (100-120 words)

 In a short span of twelve thousand years, man has managed to create a ruckus (disturbance) on the earth. How? (Sample Paper)

Ans. Man has really created a ruckus on the earth during this short span of just twelve thousand years. The earth has not remained a proper place to live. Pollution of all types has been created by human activities. The temperature on the earth is rising up day by day. The people who visit the mountains covered with ice leave garbage there. It further increases the temperature there. It leads to the melting down of big glaciers on the Earth. Global warming has posed dangers to the whole creation. Thus Antarctica and its understanding is very much important for us. We can see the dangerous impact of global warming there from our own eyes. Glaciers are melting down. The solid ice is becoming water there.

Q2.How is Antarctica a crucial element in the debate on climate change?   2008

Ans. There is no doubt that Antarctica is an important issue for debate. If right efforts have not been done on time, the present shape of our globe will be changed. It will create so many dangers for the survival of the living beings on the earth. Global warming is spreading everywhere in the world. Glaciers are melting down on Antarctica every time. Water in the seas is increasing every moment. There will be floods on the earth if it continues in the future. Many coastal cities will be drowned underwater. Global warming will hit not only human beings but the other creatures and vegetation also. Climate is also changing due to it.

 

 

 

No comments:

Post a Comment