Wednesday, 22 September 2021

The Third Level-Jack Finney-Class XII English-CBSE English for Class 12

 

1. The Third Level: Writer: Jack Finney (Notes Prepared by Shish Pal Chauhan)

Short_Answer Type Qs

Q1. How does Jack Finney describe the Grand Central like the roots of a tree?

Ans. Jack Finney describes the Grand Central as growing like a tree. He finds new corridors and staircases coming out in front of him. He compares them to the roots of a tree, which are often invisible.

 

Q2. Describe four unusual things which Charlie finds at the third level?

Ans. Everything was quite different at the third level for Charlie. The room was smaller. There were fewer ticket windows. The lights were dim and flickering because they were open-flame gas lights. There were brass spittoons on the floors.

 

Q3. Describe the men at the third level as seen by Charlie in his reverie.

Ans. The people Charlie saw in his reverie were dressed in the old style of the year 1890-something. They wore derby hats and four buttoned suits with small lapels. Men had beards, side-whiskers, and mustaches.

 

Q4. Why was Charlie not able to purchase tickets from the third level? How did he manage to purchase them?

Ans. Charley was unable to purchase tickets from the window because he had modern currency. It was invalid as old-style bills were accepted at the booking window. The next day Charley managed to get old-style bills to purchase two tickets.

 

Q5. What is the first-day cover? Elaborate it.

Ans. When a new stamp is issued, the stamp collectors buy some. They use them on envelopes, write their own addresses, and post them into the mailbox. They also put blank paper inside the envelopes. It is done on the first day of the sale of the new stamps. They keep the date-stamped envelope in the record.

 

Q.6. How did the psychiatrist's friend react to his description of the third level at the Grand Central Station?

Ans. His friend, Sam did not believe it and said that it was the product of his imagination only. He called it a waking dream wish fulfillment.

 

Q.7.  How does the writer defend himself at the allegation of escaping in fantasy by way of stamp collecting? (Notes Prepared by Shish Pal Chauhan)

Ans. The writer defends himself from the allegation of escaping from the real world. He admits that it is a temporary refusal from reality. He adds that his grandfather was also in the habit of collecting stamps. Life was peaceful and without any problems. There was no need of escaping from real life in those days.

 

Q.8. What proof does the writer get that Sam is living in Galesburg in 1984?

Ans. The envelope mailed to Charlie’s grandfather was showing July 18, 1894. A note was also written by Sam, admitting his arrival at Galesburg through the third level. He also invited Charlie and his wife Louisa to reach there.

 

Q9.Do you think the third level was a medium of escape for Charlie?

Ans. The third level was really a medium of escape for Charlie., who was also a victim of the stressful life of the modern age. People get themselves lost in the world of their imagination by various means of escape. Stamp collecting is one of them. The person.

 

Long Answer-type Qs. (Notes Prepared by Shish Pal Chauhan)

Q1. How often did Charlie get lost at the Grand Central Station?

Ans. One day Charley worked for more time at the office. So he was late for home. So he took the subway from Grand Central to reach the second level of it. From there he was to catch a train. He started walking quickly. He reached the second level. But, all of a sudden, he lost his way there. He entered a corridor that had a left turn. It was also slanting somewhat downwards. It was like a tunnel. He met no one on the way. There was dead silence. Even he could hear the sound of his own footsteps. Then the corridor took a sharp left turn. After coming down a flight of stairs he reached the third level of the Grand Central Station.

 

Q2. What unusual things did he notice there at the third level? How was it different from the other two levels?

Ans. Everything was quite different at the third level for Charlie. The room was smaller. There were fewer ticket windows. The lights were dim and flickering because they were open-flame gas lights. There were brass spittoons on the floors. Everything there at the third level was old and belonged to the eighteen-ninety-something. Nothing was there which could be called belonging to modern times. The furniture at the third level was of ancient times.  A man was using an old type of watch which he kept in his vest pocket. The dresses of the men and women were also of the very old style. He also saw an old type of engine. It was a locomotive with a funnel-shaped chimney. Old-style bills were accepted there. He could not purchase tickets as he had the modern type of bill.

 

Q3. ‘The modern consumerist world is full of fear, insecurities, stress, and wars.’ What are the ways in which we try to combat them? Answer with reference to The Third Level.

This world is full of fear, insecurities, stress, and wars. Charley is also the product of the same kind of world. He must have been a victim of stress and anxiety. So, he developed a habit of slipping into the world of escape, the third level. He must have had a dormant (hidden) desire of such a platform from where one could go anywhere in the U.S.A. That was the reason he wished to purchase two tickets for Galesburg. So one day, that wish was fulfilled in his waking dream.

There are many ways to combat (fight) these types of stress. People can do creative writing and lose themselves in imagination. They can enjoy the beauties of nature. They can make several hobbies like listening to music, dancing, painting, and gardening. But they should not become habitual of non-desirable habits like drinking wine and taking drugs or intoxicants.

 

 

 



No comments:

Post a Comment